O Golupcu

Smešten na desnoj obali Dunava, na mestu na kome je reka najšira tokom svog 2.850km dugog puta, Golubac se može podičiti zaista jedinstvenim prirodnim ambijentom. Varošica Golubac, koja broji oko 2.000 stanovnika, predstavlja kapiju veličanstvenog nacionalnog parka Đerdap, ali je i sam značajna atrakcija, prevashodno zbog prirodnog okruženja i istorijskih spomenika. Braničevski okrug ima izuzetno bogatu turističku ponudu, od Viminacijuma da Gvozdenih vrata, ali Golubac je ipak najposećenija lokacija, poslednjih godina posećenija čak i od Srebrnog jezera.

Grad se prvi put pominje u sredjevekovnim manuskriptima 1335. godine i tokom svoje duge istorije bio je u vlasti Srba, Mađara, Turaka i Austrijanaca. Nijedan drugi grad u Srbiji, osim možda Beograda, nije imao tako burnu istoriju, na čemu Golubac može da "zahvali" svom izuzetnom geografskom položaju. Grad je oslobođen od Turaka 1867. godine, a jednako značajan trenutak u istoriji Golupca bila je 1964. godina, kada počinje izgradnja HE Đerdap, što je dovelo do podizanja nivoa Dunava i potapanja značajnog dela grada, nažalost čak i dela golubačke tvrđave.

Golubac je već više od pola veka popularno mesto za odmor, posebno među Beograđanima, koje put od svega 130 kilometara dovodi u potpuno netaknutu prirodu. Restauracija golubačkog grada, čuvene tvrđave iz srednjeg veka, koja je završena 2019. godine, dodatno je uticala da Golubac postane prvoklasna turistička destinacija. Turisti danas dolaze automobilima i autobusima, ali i plovilima, uključujući male privatne jahte i turističke brodove. Turisti mogu uživati u brojnim takmičenjima jedriličara, koja se održajavju u Golupcu, budući da je Dunav kod Golupca širok čak šest kilometara i veoma spor, te su uslovi veoma slični uslovima na velikim jezerima. Sve koji žele da i sami da uđu u reku, obradovaće vest da je u toku izgradnja i nove gradske plaže.

Od 2010. godine počinje ubrzani razvoj turističke ponude Golupca, praćen gradnjom smeštajnih kapaciteta, među kojima su najpopularniji apartmani za izdavanje, poput Mom's House apartmana, koji su prilagođeni potrebama porodica i mlađih gostiju. Današnji gosti žele kvalitetan smeštaj, ali daju prednost udobnosti apartmana na dobrim lokacijama u odnosu na ograničen prostor i formalnost hotela. U gradu i okolini otvoreni su i brojni novi restorani, što Golubac izdvaja u odnosu na većinu drugih turističkih destinacija u Srbiji, koje po pravilu imaju solidan smeštaj i mnoge atrakcije, ali veoma slabu vanpansionsku ponudu.

Jedan od osnovnih uslova za turistički razvoj Golupca bila je izgradnja oblizanice oko golubačke tvrđave i pratećeg tunela dužine 150 metara, jer je pre izgradnje obilaznice saobraćaj prolazio direktno kroz golubački grad, što je onemogućavalo rekonstrukciju. Ti radovi završeni su 2016. godine, dok od 2020. godine počinje izgradnja brzе saobraćajnicе od autoputa kod skrеtanja za Požarеvac do Vеlikog Gradišta i Golupca, čime će ovaj deo Srbije postati još pristupačniji. Put će prolaziti i pored Srebrnog jezera, koje se svojom ponudom odlično nadovezuje na ponudu Golupca.